ATELIERUL MAN AL VIITORULUI - aşa lucrează MAN mâine

2017-05-04

Producătorul de autoutilitare porneşte pe drumuri noi cu mediu inovativ de lucru în birouri

Conducerea ca un deschizător de drum în domeniul culturii

Asistenţă ştiinţifică asigurată de Institutul Fraunhofer


Sub lozinca "aşa lucrează MAN mâine", MAN Truck & Bus a inaugurat un mediu nou şi inovativ de lucru în birouri. La "Atelierul MAN al viitorului" vorbim despre o platformă experimentală de 300 metri pătraţi, care, datorită noii sale structurări a spaţiului şi a dotării IT de ultimă oră, este adaptată perfect la mediul de lucru de mâine. În spaţiile din München, echipele din întreaga întreprindere au posibilitatea de a închiria spaţii pentru o lună întreagă, oferta fiind valabilă actuală. Cu ajutorul unui instructor, ele vor putea să testeze formele moderne de lucru, având posibilitatea de a interveni activ în structurarea acestora. Cunoştinţele acumulate pe această cale sunt destinate în vederea implementării pe parcurs în întreaga întreprindere.

Digitalizarea, ce avansează razant, aduce permanent schimbări în mediul de lucru. Aceasta se reflectă şi în ceea ce priveşte cerinţele colaboratorilor faţă de întreprindere. Pentru a deveni un angajator de top şi pentru a lua în considerare aceste aşteptări, este necesară o nouă formă de colaborare. În acest scop, baza acesteia este creată prin intermediul atelierului MAN pentru viitor.

Pentru Joachim Drees, preşedintele consiliului de administraţie al MAN Truck & Bus şi MAN SE, atelierul viitorului reprezintă un simbol al unui spirit nou: 

"Pentru mine este deosebit de important să instaurăm o nouă cultură în ceea ce priveşte colaborarea, ce este inspirată din scenariul Start-up: Trebuie să ne fie permis să facem greşeli, să experimentăm şi să avem o minte deschisă. În acest sens este necesar mediul potrivit de lucru."

Josef Schelchshorn, director de personal de la MAN Truck & Bus, explică: "Atelierul MAN al viitorului va contribui pe termen lung la schimbarea culturală a MAN Truck & Bus prin faptul că mulţi colaboratori vor avea posibilitatea să testeze şi să trăiască modul de lucru de mâine. Acesta reprezintă un punct de referinţă pe drumul nostru penru a deveni angajatorul viitorului, Domeniul resurselor umane, în calitate de iniţiator al atelierului viitorului deţine în acest sens rolul unui deschizător de drum.

Conducerea şi-a rezervat, deja din prima săptămână, un loc în atelierul MAN al viitorului. În calitate de deschizători de drum, cei şase membri ai consiliului de administraţie vor testa noile forme ale colaborării şi comunicaţiei şi pe această cale vor transmite un semnal puternic în direcţia personalului. Cu acest proiect, MAN Truck & Bus dă startul la desfiinţarea vechilor structuri de lucru şi promovează pe termen lung transformarea digitală. Obiectivul este de a lucra mai eficient, mai rapid şi mai interconectat. Pe această cale se doreşte acumularea de informaţii cu privire la contribuţia mediului de lucru şi a noilor metode ale colaborării la succesul întreprinderii. Din acest motiv, atelierul MAN al viitorului este susţinut pe plan ştiinţific de institutul Fraunhofer.

 

Îmbinarea utilă între tradiţie şi modern.

Cum reuşeşte o întreprindere cu o bogată tradiţie, cu circa 35.000 colaboratori, de a face faţă provocărilor aduse de digitalizare şi să trăiască realmente "Munca 4.0"?

Pentru implementa cu succes Atelierul de viitor MAN, firma MAN Truck & Bus s-a decis să aplice o abordare de 360 de grade. Pe lângă susţinerea ştiinţifică, echipelor interne le este alături un instructor pentru metode agile de lucru. El va arăta noile forme ale colaborării şi ajută colaboratorii să se familiarizeze cu uneltele corespunzătoare. Obiectul promovării muncii interconectate se reflectă şi în conceptul de mobilare realizat împreună cu Vitra GmbH.

Chiar şi comitetul de întreprindere susţine noua formă a muncii de birou. "În calitate de personal MAN avem un deosebit interes în a putea lucra într-un mod modern şi orientat spre viitor", spun Saki Stimoniaris, preşedintele comitetului general al întreprinderii. "În atelierul viitorului avem posibilitatea de a încerca noi concepte şi moduri de lucru, către care mulţi dintre noi, mai devreme sau mai târziu, se vor orienta. În calitate de comitet de întreprindere ne alăturăm întotdeauna constructiv modificărilor. Suntem atenţi, ca evoluţiile să fie implementate spre binele tuturor colegelor şi colegilor."

Dr. Karlheinz Blessing, director de personal şi IT al Volkswagen Aktiengesellschaft, spune: "Noi mizăm în întregul concern pe transparenţă şi dialog. În cadrul concernului şi al tuturor mărcilor promovăm dispoziţia de inovare şi de exprimare a părerii angajaţilor noştri; iar pe de altă parte îi susţinem să-şi dezvolte gândirea şi modul de acţiune întreprinzător. Prin intermediul noilor medii şi modele de lucru creăm o posibilitate extreme de bună în folosul unei munci agile şi flexibile. Aceasta înseamnă: La Volkswagen, cultura se schimbă. Noi suntem mai moderni decât oricând. În cest sens, atelierul MAN al viitorului aduce un aport esenţial."

 

Despre Atelierul MAN al viitorului

Atelierul MAN al viitorului se va construi pe o suprafaţă de 300 metri pătraţi, situat în Centrala din München şi reprezintă un punct de referinţă pentru Munca 4.0 la MAN Truck & Bus. Noul concept de birouri urmăreşte o abordare Open-Space, fiind împărţit în diverse zone, fiecare adaptate individual la cele mai diverse situaţii de muncă. Dotarea atelierului MAN al viitorului permite, prin intermediul unei infrastructuri IT noi şi moderne, testarea de diferite soluţii HArd- şi Software.

www.man.karriere.eu/zukunftswerkstatt

 

Despre MAN HR Innovation 4.0

Departamentul MAN HR Innovation 4.0 structurează activ schimbarea culturală a întreprinderii de tradiţie în direcţia unui angajator al viitorului, implementând proiecte Change Management, cum este şi Atelierul MAN al viitorului. Prin intermediul Atelierului MAN al viitorului se creează într-un singur concept unitar o lume inovativă de lucru.