Încărcare de un megawatt și multe altele: MAN și ABB E-mobility anunță cooperare în cercetare și dezvoltare

2024-01-12
  • MAN și ABB E-mobility semnează un acord de cooperare privind colaborarea tehnică
  • Sistemul de încărcare de un megawatt (MCS) marchează începutul colaborării strategice
  • Cooperarea se va concentra și mai puternic pe nevoile clienților din domeniul logisticii

Thomas Nickels (stânga), Vicepreședinte Senior al Departamentului de Inginerie MAN, și Floris van de Klashorst, Vicepreședinte Senior al Departamentului de Produse și Platforme Hardware al ABB E-mobility, la semnarea acordului de cooperare pe pista de testare MAN din München.

MAN Truck & Bus și ABB E-mobility au semnat un acord exclusiv de cooperare. Scopul parteneriatului strategic este de a lucra și mai eficient împreună, în special în domeniul dezvoltării.

Thomas Nickels, Vicepreședinte Senior al Departamentului de Inginerie MAN, consideră cooperarea ca fiind o raritate pe piață: „Colaborarea în domeniul cercetării și dezvoltării este destul de rară în industria noastră. Împreună cu ABB E-mobility, ne străduim să avem un parteneriat de încredere, strâns și transparent. Începem deja cu dezvoltarea de produse și standarde și ne concentrăm pe cerințele speciale ale industriei vehiculelor comerciale."

Importanța cooperării intersectoriale pentru întregul sector evidentă în mod deosebit pentru sistemul de încărcare cu megawați (MCS), a continuat Nickels: „La MCS, colaborăm cu jucători din întregul sector pentru a permite în viitor capacități de încărcare în intervalul de megawați și, astfel, transport durabil și economic de mărfuri grele și de pasageri pe distanțe lungi. Prin colaborarea cu ABB E-mobility, putem aborda provocările noii tehnologii într-un stadiu incipient și putem promova standardizarea mai rapid."

Aceste provocări includ standardul de comunicare ISO15118-20 și noile modalități de transmitere a semnalelor. Baza pentru încărcarea de un megawatt este comunicarea Ethernet, care este utilizată pentru prima dată în electromobilitate. Testele timpurii de software și interoperabilitate cu vehiculele și stațiile de încărcare ar trebui să contribuie la stabilirea de produse fiabile cât mai rapid posibil într-un mediu de piață emergent. De aceea, cooperarea, programată inițial să dureze trei ani, se concentrează încă de la început și asupra experienței clienților, pe lângă dezvoltarea internă și continuă a stațiilor de încărcare, vehiculelor și software-ului.

„Performanță înaltă de încărcare, tehnologie fiabilă și încrederea clienților - acestea sunt condițiile prealabile pentru succesul electromobilității în transportul de mărfuri grele și de pasageri pe distanțe lungi. Prin colaborarea cu MAN încă din faza inițială a produsului, putem răspunde și mai bine nevoilor clienților noștri. Până în 2025, dorim să aducem pe piață un produs care să îndeplinească cerințele logistice," declară Floris van de Klashorst, Vicepreședinte Senior al Departamentului de Produse și Platforme Hardware al ABB E-mobility.

 „Piața are nevoie de un ecosistem care să se îmbine și să funcționeze în mod fiabil. De aceea, dorim să dezvoltăm împreună un concept pentru interacțiunea dintre MCS și CCS care abordează probleme precum spațiul, alimentarea cu energie și extinderea rețelei. Expertiza extinsă a MAN ne ajută să dezvoltăm soluții orientate către clienți - atât pentru utilizare în depou, cât și pe șină," declară van de Klashorst, oferind o perspectivă asupra proiectelor viitoare.

Colaborarea nu se limitează doar la logistică: „MCS va fi utilizat și în viitor în sectorul călătoriilor, de exemplu, pentru autorulote și autocare. Acest lucru va aduce provocări suplimentare și o schimbare în comportamentul utilizatorului," continuă șeful departamentului de dezvoltare.

ABB E-mobility contribuie la un viitor al mobilității mai durabil și eficient din punct de vedere al resurselor, în calitate de lider global în soluții de încărcare pentru vehicule electrice (EV). ABB E-mobility este partenerul ales de cei mai mari producători de vehicule electrice (OEM) și operatorii de rețele de încărcare EV la nivel național. Furnizează cea mai largă gamă de soluții de încărcare EV, de la încărcătoare inteligente pentru acasă până la încărcătoare de mare putere pentru stațiile de autostradă din viitor, soluții pentru electrificarea flotelor și încărcare pentru autobuze și camioane electrice. Cu aproximativ 1.500 de angajați în întreaga lume, ABB E-mobility a vândut mai mult de un milion de încărcătoare EV în peste 85 de piețe, inclusiv peste 50.000 de încărcătoare rapide DC. e-mobility.abb.com

MAN Truck & Bus este unul dintre cei mai importanți producători de vehicule comerciale din Europa și furnizori de soluții de transport, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 11 miliarde de euro (2022). Portofoliul de produse include autoutilitare, camioane, autobuze, motoare diesel și pe gaz, precum și servicii pentru transportul de pasageri și marfă. Propulsia electrică este deja o parte integrantă a gamei standard de autobuze și autoutilitare MAN și un portofoliu cuprinzător de camioane electrice produse în serie a fost pus în vânzare din octombrie 2023. Împreună cu digitalizarea și automatizarea în transportul rutier de marfă, trecerea la conducerea fără emisii CO2 este un pilon cheie al strategiei NewMAN pentru viitor, prin care compania se transformă dintr-un producător de vehicule comerciale într-un furnizor de soluții de transport inteligente și durabile până în 2030. MAN Truck & Bus este o companie din cadrul TRATON GROUP și are aproximativ 33.000 de angajați în întreaga lume. www.man.eu