„Premiul Busworld Digital" pentru habitaclul inteligent din autobuzele MAN și NEOPLAN

2023-10-23

Pentru prima dată, un juriu internațional de experți a acordat premiul la Busworld Europe 2023, în cadrul „Conferinței de Soluții pentru Mobilitate Digitală" pe 11 octombrie la Bruxelles. Habitaclul digital MAN a primit premiul la categoria „Confort Digital la Bord" și a convins juriul cu conceptul său inteligent de operare.

„Suntem foarte bucuroși că noul habitaclu digital i-a impresionat pe experții din juriu și a câștigat Premiul Busworld Digital la prima ceremonie de decernare a premiilor. Feedback-ul de la clienții noștri cu privire la noul spațiu de lucru confortabil al șoferilor este, de asemenea, în mod constant pozitiv," spune Heinz Kiess, Șeful Marketingului de Produs la MAN Truck & Bus cu privire la premiul din partea Busworld, la Bruxelles. „Feedback-ul de la târg și premiul reprezintă o recunoaștere excelentă pentru angajamentul neobosit și munca profesională a întregii echipe. S-a lucrat intens în toate domeniile pentru a dezvolta noul cockpit și a-l aduce acum pe piață."

În total doisprezece produse au fost selectate pentru cele patru categorii de premii, care au fost acordate pentru prima dată de către Busworld. Pe lângă categoria „Comfort Digital la Bord" câștigată de MAN, au mai fost și categoriile „Excelență Operațională Digitală", „Conducere Îmbunătățită Digital" și „Management E-Mobility". Un juriu format din experți din industria de autobuze, antreprenori, jurnaliști și designeri de experiență pentru utilizator (UX) a ales câștigătorii dintr-un număr mare de propuneri. Declarația juriului este următoarea: „Noul habitaclu digital MAN reprezintă un pas clar către viitorul interfeței om-mașină (HMI). Cu operațiunea sa inovatoare „SmartSelect" și integrarea completă a noii platforme electrice și a celor mai recente sisteme ADAS, acesta ajută șoferul să se concentreze asupra muncii sale fără distrageri irelevante."

Baza pentru noile caracteristici ale modelului anului 2024 și pentru habitaclul digital inovator este o platformă electronică nou dezvoltată pentru portofoliul de autobuze. Acesta se bazează pe tehnologia modulară testată a seriei de camioane și a fost adaptat pentru nevoile speciale ale autobuzelor MAN și NEOPLAN cu sistemele lor electrice complexe ale caroseriei. Acest lucru accelerează masiv toate procesele de calcul de la bord cu funcționalități extinse.

 

Habitaclul digital cu tehnologia MAN SmartSelect stabilește noi standarde

Cockpit-urile digitale noi, în special în versiunile de autocar, includ noul sistem de operare SmartSelect, un spațiu al șoferului nou proiectat, care respectă cele mai înalte standarde ergonomice. În centrul consolei, noul panou de control SmartSelect este folosit în combinație cu un sistem de infotainment de înaltă calitate, cu navigație, ușor accesibil și intuitiv de operat pentru șofer.

Un punct culminant în adevăratul sens al cuvântului este noul ecran digital color cu diagonala de 12 inchi, ale cărui două semi instrumente din centru dezvăluie o suprafață mare de informații. În acest scop, turometrul și contorul de putere au fost mutate pe dreapta. Acest lucru dublează zona de afișare față de predecesorul său. Afișajul oferă o vedere „pe tot ecranul" cu simboluri mari în optică 3D și un „ecranul de start" detaliat, cu un afișaj de comutare la dreapta și la stânga afișajului central, pentru selectare.. Când sunt solicitate informații plasate lateral, cele două meniuri popup laterale se glisează ca niște perdele dinspre exterior către interior în câmpul de vedere central al șoferului. În acest fel, mai multe informații pot fi afișate în paralel și percepute optim de către șofer.

Butonul de control nou MAN SmartSelect, care nu a fost niciodată instalat într-un autobuz până acum, omagiază același concept. Întregul concept de operare și poziționarea unității MAN SmartSelect nu numai că sunt convenabile, ci și asigură siguranța în timpul călătoriei. Șoferii pot rămâne în poziția obișnuită cu controlul media și să-și mențină atenția asupra drumului în întreaga călătorie. Neglijența sau schimbarea direcției accidental, care ar putea pune în pericol siguranța în timpul călătoriei sunt reduse semnificativ.

Conceptul se bazează pe experiența dezvoltatorilor MAN că într-un vehicul comercial cu utilizare intensă și cu un scaun al șoferului care se mișcă, un ecran tactil pentru funcțiile importante nu este optim. Pentru a stabiliza mâna operatorului, pentru prima dată în sectorul de autobuze, se folosește un suport ergonomic optim pentru palmă, pe care mâna poate fi plasată și astfel stabilizată. Principiul din spatele acestui concept este: „Intuitiv, simplu și cu distragere minimă".